Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

θερμομετρο μετεωρολογικος σταθμος

χαρτης βαλκανικων πολεμων

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «κλείσιμο μνημονιακών εκκρεμοτήτων στην υγεία», χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς και μάλιστα με μέτρα σταδιακής οικονομικής ανακούφισής τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός μίλησε για μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών κατά 40 εκατ. ευρώ όταν παίρνουν γενόσημα φάρμακα και επίσης για κατάργηση της προπληρωμής από τους πολίτες για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτόν, δαπάνες περίπου 130 εκ. ευρώ ετησίως θα αντικατασταθούν με voucher αντίστοιχης αξίας και δεν θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.


θερμομετρο μετεωρολογικος σταθμος

Αναφορικά με τους κλειστούς προϋπολογισμούς και το ΕΣΥ, αφενός διατηρείται ο μηχανισμός των τριών κλειστών προϋπολογισμών (εξωνοσοκομειακή-νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ) και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022 τα αριθμητικά όριά τους με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (ενίσχυση με 92,5 εκατ. ευρώ για το 2019) και αφετέρου ενισχύεται το ΕΣΥ (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου Δηµοσιονοµικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022 με επιπλέον 195 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημόσια περίθαλψη να καλύψει με επάρκεια περισσότερες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.


Συνολικά, την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται ενίσχυση του ορίου δαπανών του δημόσιου συστήματος υγείας με περίπου 450 εκατ. ευρώ για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Προσθέτοντας στα ποσά αυτά την ενίσχυση ύψους 650 εκατ. ευρώ που προηγήθηκε στο πλαίσιο του τρέχοντος ΜΠΔΣ 2015-2018, αθροιστικά προκύπτει μια «ζωτικής σημασίας αιμοδότηση» 1,1 δισ. ευρώ στη δημόσια περίθαλψη. Αυτή η «αιμοδότηση», επισήμανε ο κ. Ξανθός, διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών, βελτιώνει την αγοραστική δύναμη του ΕΟΠΥΥ και αποτελεί μια σοβαρή επένδυση στην αξιοπιστία του ΕΣΥ, στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στην υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας.



αβ βασιλόπουλος ιωαννινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου