Τα τελευταία 20-30 χρόνια οι πέρκες και οι κιχλίδες (είναι ψάρια γλυκών νερών που συναντώνται σε λίμνες και ποταμούς της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής) έχουν μειωθεί κατά 60% και 80% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο όμως ο πληθυσμός της Κένυα διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 50 εκατομμύρια.
ποσο νερο θελει το ρυζι
καρεκλακια κερκιδας
Τα αποθέματα της Κένυα σε ψάρια μειώνονται και ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως στην αλιεία. Η αυξημένη ζήτηση στην αγορά της αφρικανικής χώρας έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη εισαγωγών, πράγμα που το Πεκίνο εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
«Γνωρίζουμε πως η ζήτηση στην Αφρική είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε ο Ling Wang, αντιπρόεδρος της γεωργικής εταιρίας Baiyang Investment Group, μία από τις πολλές κινεζικές εταιρίες που προμηθεύουν τη χώρα με καταψυγμένα ψάρια. Το 2016 οι εξαγωγές του είδους έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
«Είναι καλό το ότι έχουμε εισαγωγές ψαριών που μπορούν να κλείσουν την τρύπα, να μειώσουν το έλλειμά μας. Από την άλλη όμως, πρέπει να τους συναγωνιστούμε όσον αφορά την παραγωγή είτε μειώνοντας το κόστος είτε αυξάνοντας την παραγωγή μας», είπε ο Charles Ngugi, πρώην υπουργός Αλιείας της Κένυα, ο οποίος πλέον έχει τη δική του φάρμα ψαριών, αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ντόπιοι ψαράδες.
EPA/DAI KUROKAWA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δυστυχώς για αυτούς, τα ψάρια της Κίνας, παρότι έρχονται από πολύ μακριά, είναι φθηνότερα. «Ένα κιλό ψάρια από την Κίνα κοστίζει 1,5 δολάριο, ενώ εμείς τα πουλάμε 4. Είναι μεγάλη η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε γιατί οι καταναλωτές αγοράζουν πάντα τα φθηνά», είπε ο Maurice Muma, Κενυάτης ψαράς.
Βλέποντας τις εξελίξεις, οι Κενυάτες στράφηκαν στο να δημιουργήσουν φάρμες με ψάρια για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους. Η Victory Farms, είναι μία τέτοια φάρμα. Ιδρύθηκε το 2015 και παράγει 80-100 τόνους ψαριών το μήνα.
αποκλεισμος επαφης σε lenovo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου