Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από το 2010 έως το 2015 υπολογίζεται ότι ένα εκατ. γυναίκες στη χώρα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους, ενώ άλλες 112 χιλιάδες για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους.
εντοπιζω αγγλικα
Προφανώς η επιλογή αυτή δεν ήταν επιθυμητή για αυτές τις γυναίκες, καθώς εάν τους είχαν προσφερθεί οι απαραίτητες διευκολύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, θα συνέχιζαν την εργασία τους.
Μια πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καταδεικνύει τα ίδια στοιχεία. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ILO και την αμερικανική παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Gallup για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις και τις στάσεις των δύο φύλων στην Τουρκία σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία.
Σύμφωνα με την μελέτη, στην Τουρκία μόνο μία στις 10 γυναίκες θα προτιμούσε να μένει στο σπίτι για να φροντίζει το νοικοκυριό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός είναι δύο στις 10 γυναίκες.
Η έκθεση της ILO που τιτλοφορείται: «Προς ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και την εργασία: Φωνές γυναικών και ανδρών», δείχνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών στην Τουρκία επιθυμεί να απασχολείται σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαδίζει με τη γενική τάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 70% των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα θέλει να εργαστεί σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, το ποσοστό αυτό στην Τουρκία φθάνει το 87%.
Έτσι, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που αναγκάζονται να βρεθούν εκτός του εργατικού δυναμικού, χωρίς να το επιθυμούν, αποτελεί μία επικίνδυνη τάση για μια χώρα όπου σχεδόν 28 εκ. άνθρωποι σε ηλικία εργασίας βρίσκονται ήδη εκτός εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 20 εκατ. από αυτά τα 28 εκατ. είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Τουρκία το ποσοστό απασχόλησης του εργατικού δυναμικού των νοικοκυριών, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι 46%. Το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 65% για τους άνδρες, και 27,5% για τις γυναίκες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται μεταξύ των νέων γυναικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 32% των γυναικών, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, δεν πάνε ούτε στο σχολείο. Έτσι, σχεδόν μία στις τρεις νεαρές γυναίκες στην Τουρκία κάθεται στο σπίτι - και το ποσοστό αυτό αυξάνεται.
«Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση στο θέμα που αφορά τα νηπιαγωγεία, αλλά εάν βρεθεί γρήγορα ασφαλές σύστημα φροντίδας, θα μπορούσαμε κατ' αρχήν να προσλάβουμε 500.000 γυναίκες, εκτός από τις επιπλέον 1.1 εκατ. γυναίκες που θα επιστρέψουν και οι οποίες έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) Ταρκάν Καντούογλου.
καζακστάν θρησκεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου