«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο» είπε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται οι Έλληνες πιλότοι.
ant1 tv μπρουσκο 1ος κυκλος
«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη εδώ και πολλά χρόνια να ενεργεί και να πράττει αυτό που πράττει και σήμερα - εύχομαι να μην το πράττει και αύριο, παρότι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την πολιτική της κλιμακούμενης έντασης - αλλά βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο. Με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις και οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχει καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο με αποτέλεσμα τα ελληνικά φτερά, τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις. Βεβαίως η καταπόνηση για τα αεροπλάνα είναι παρούσα. Η μεγάλη, αν θέλετε, συμμετοχή των αεροπόρων μας στις αναχαιτίσεις μπορεί να είναι εστία κόπωσης, παρά το γεγονός ότι η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε υπερβολική καταπόνηση, να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας» είπε ο κ. Κουβέλης.
Ερωτηθείς σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη ο κ. Κουβέλης είπε πως Ερντογάν και Γιλντιρίμ μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και πως τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτησή τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό δεν ευσταθούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολίασε και τις δηλώσεις του γ. γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν μετείχε και δεν μετέχει. Η χώρα μας, όπως είπε, παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, τα οποία αποτελούν εστία προβληματισμού και ανησυχίας.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας με συγκεκριμένες διαδικασίες να επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος για να μην υπάρξει περαιτέρω γενίκευση.
ισμήνη νταφοπούλου δαγκωμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου